Clubul Alpin Român

Clubul Alpin Român

Our mission

Clubul Alpin Român a luat ființă în București, la 18 martie 1934, din inițiativa unui grup ce se intitula „Gruparea alpină”. Sufletul și inițiatorul C.A.R. a fost tânărul avocat Nicolae Nae Dimitriu, care scria, la 21 martie 1932, prietenului său Radu Titeică următoarele: „Și aș avea nespus de mare bucurie să știu că viitoarele drumuri le vom face sub egida Alpin - Clubului, a cărui realizare n-o văd decât atunci când vom fi regrupați. Aș îndrăzni să mă gândesc și la o publicație lunară turistică...”. Fiind puțini, opt la număr, inginer Gheorghe Frim, avocat Nicolae Dimitriu, studenții Nicolae Comănescu, Alexandru Beldie și Vasile Nicolau, Traian Belitoreanu, Gheorghe Georgescu și Ion Sincan, au trebuit mai întâi să se afilieze unei asociații mai vechi, ADMIR (Asociația Drumeților din Munții Ialomiței și României), în martie 1933. Aici, Gruparea alpină a început să-și pună în aplicare planurile. A tipărit revista trimestrială „Buletinul Alpin”, în paginile căreia au apărut o serie de articole cu descrieri de trasee, însoțite de schițe, și a organizat un ciclu de excursii colective gradate, la care au participat un număr mare de iubitori ai muntelui.

După un an de conviețuire rodnică cu asociația-gazdă ADMIR, Gruparea alpină s-a retras și la 18 martie 1934 a pus temelia Clubului Alpin Român, preluând și revista „Buletinul Alpin”. Înființarea C.A.R. a constituit o necesitate a timpului, în sensul de a scoate alpinismul românesc de pe vechile făgașe - potecile - și a-l îndrepta către abordarea abrupturilor, a pereților stâncoși și a escaladelor de iarnă, activitate solicitată în mod deosebit de către tineretul acelor vremuri și apreciat de tineretul de astăzi. De asemenea, din necesitatea de îndrumare, găzduire și, de ce nu, școlarizare în cățărătura alpină.

În 1934-1948, Clubul Alpin Român, în conformitate cu statutul său, a continuat excursiile colective gradate cu persoane din afara clubului, pentru a face cunoscut amatorilor abruptul prahovean al Bucegilor, altele în alți masivi ai țării sau peste hotare, a marcat drumuri pentru înlesnirea accesului în munți, a construit Refugiul Costila, în 1938, și Căminul Alpin, în 1939, pentru odihna alpiniștilor la un preț accesibil, a cumpărat în 1947 un spațiu în București pe B-dul Elisabeta 15 pentru sediul Clubului, a tipărit până în 1937 Buletinul Alpin, iar în 1938-1940 Buletinul Clubului Alpin Român, a organizat prima școală de tehnică modernă în cățărătura alpină, ridicând prin aceasta gradul de dificultate de la I la V, cu pasaje de gradul VI potrivit normelor UIAA, a confecționat insigna Clubului.

Inițiatorii Clubului Alpin Român, vechii colindători ai frumuseților montane, în peregrinările lor au prins pe pelicula fotografică minunate imagini care au ilustrat revista clubului, rodul unei munci deosebite și dezinteresate, care au necesitat ani de antrenamente fizice și de specialitate fotografică. Fiecare articol din reviste - reprezentând munca de pionierat - unele însoțite de schițe ale lui Radu Titeică, Alexandru Beldie sau Nae Dimitriu, conține referiri la trasee, fie de cercetare, fie de descriere.

Primele trasee de cățărare, folosind o tehnică rudimentară, au fost inițiate și efectuate de către Nicu Comănescu: Muchia nordică din Turnul Seciului, Hornul Central din Colțul Mălinului sși Vârful Picătura, toate în Bucegi. Au urmat, cum era și firesc, alți tineri: Niculae Baticu, Ion Trandafir și Dan Popescu au escaladat în peretele Gălbenelelor traseul Furcilor, considerat și astăzi de gradul IV. Din 1938 s-a introdus tehnica modernă de escaladă, noi tipuri de corzi și noi espadrile, beneficiar fiind, în primul rând, Toma Boerescu cu Marea Surplomba din peretele Gălbenelelor. După război, în 1946, au fost realizate traseele Trei Surplombe și Fisura Pintenului Văii Albe, de către Niculae Baticu și Emilian Cristea, la prima participând și Sorin Tulea si Gh. Nicolescu. În același timp, brașoveanul Ion Coman a realizat un număr de 11 premiere în munții Bucegi și Piatra Craiului, dintre care menționăm pe cele mai importante: Fisurile Centrale din peretele Văii Albe, Traseul Coman din peretele Gălbenelelor, traseul Oblic din Turnul Mălăiești.

Din păcate, în 1948, regimul comunist a dizolvat toate asociațiile turistice și C.A.R.-ul și i-a confiscat toate proprietățile. Trebuie precizat că România a fost singura țară din blocul sovietic ce a dizolvat grupările de turism-alpinism. Pe la Căminul Alpin și pe la Refugiul Costila, tinerii mai aflau câte ceva despre începuturile alpinismului românesc, mai auzeau voci despre unde ar fi ajuns acesta, dacă nu ar fi fost încorsetat în regulamente rigide și nu ar fi fost rupt de lume, de Alpi, de Himalaya.

Prin inițiativele unui om rar, Niculae Baticu, C.A.R. a renăscut în 1990, inițial adunând sub numele său câteva sute de membrii. Renașterea n-a fost ușoară. Redobândirea proprietăților C.A.R. a fost extrem de dificilă; Căminul Alpin a fost retrocedat dupî procese îndelungi și într-o stare jalnică, devastat cu vandalism. Un pumn de oameni investind din timpul lor liber și făcând donații materiale însemnate au menținut C.A.R. în familia membrilor cu drepturi depline a Uniunii Internaționale a Asociațiilor de Alpinism - U.I.A.A.. Obiectivul acestora a fost și este revitalizarea C.A.R. spre beneficiul tuturor iubitorilor de munte.

[ Show more ]

Projects

Clubul Alpin Român
2 vârfuri în 24 h - Everest și Lhotse
Aceasta e pagina proiectului „2 vârfuri în 24 h”, prin care alpinistul român Gabriel Băicuș și-a propus să realizeze o premieră pentru alpinismul românesc escaladând Everest (8.848 m) și Lhotse (8.516 m) în mai puțin de 24 de ore, fără întoarcere la tabăra de bază.

Evenimente fundraising

2 vârfuri în 24 h - Everest și Lhotse @ Dăruiește ziua ta ~ 2022

Prin Galantom îți poți îndemna prietenii care vor să iți cumpere un cadou de ziua ta de naștere sau de nume să facă, în schimb, o donație pentru o cauză. Fă-ți pagina pentru a-ți dărui ziua pe ziuata.galantom.ro!

2 vârfuri în 24 h - Everest și Lhotse @ 2 VÎRFURI ÎN 24H - Everest și Lhotse
Salutare, Eu sunt Gabriel Băicuș, alpinist român, iar aceasta este pagina dedicată proiectului 2 vârfuri în 24 h, pe care-mi doresc să-l desfă
Vezi toate evenimentele2

Fundraising pages

2 vârfuri în 24 h - Everest și Lhotse

Salutare, Eu sunt Gabriel Băicuș, alpinist român, iar aceasta este pagina dedicată proiectului 2 vârfuri în 24 h, pe care-mi doresc să-l desfășor în p...

1.913% Complete
View all pages1